Gostili bodo regijsko srečanje otroških folklornih skupin

MOKRONOG, 10. maj 2012 – Osem otroških folklornih skupin bo jutri od 17. ure naprej plesalo na odru, ki ga bodo samo za njih postavili v večnamenski dvorani v Mokronogu. Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Območna izpostava Trebnje namreč v novi športni dvorani pripravlja regijsko srečanje otroških folklornih skupin.

Nova športna dvorana in nekdaj zelo priljubljena in razvita folklorna dejavnost sta bila razloga za izvedbo srečanja v Mokronogu.

„Zaplesalo bo osem različnih otroških folklornih skupin z okrog 190 mladimi folkloristi in godci, ki jih bodo spremljali na inštrumentih. Namen tega srečanja je, da bi mogoče koga le spodbudili, da bi zopet zagnal motor, da  bi se najprej mogoče začelo v šolah, tako kot v Velikem Gabru, da se bo tudi v Mokronogu mogoče le nekdo našel in izpeljal ta projekt, da bi zaživela ta tradicija ponovno,“ je pred srečanjem povedala koordinatorka trebanjske območne izpostave JSKD Mojca Femec

„Nekoč je tudi naš kraj slovel po folklorni plesni dejavnosti. Več skupin je delovalo v okviru šole in kulturnega društva. Žal pa je dejavnost počasi zamrla in omagala. Toda vsi, ki so in ki niso neposredno sodelovali in oblikovali tisti čas, se spominjamo veselih, nepozabnih trenutkov. Morda pa se bo le našel kdo, ki ga bo premagala plesna, mladostna, razigrana iskrica in bo stopil na oder ter povabil: Pleši, pleši črni kos, kak' bom plesal, če sem bos? Kupil si pa čevlje bom, polke tri zaplesal bom,“ o tradiciji folklore v kraju razmišlja župan Anton Maver.

V Mokronogu bodo zaplesale otroške folklorne skupine osnovnih šol Artiče, Mirana Jarca Črnomelj, Maksa Pleteršnika Pišece, Belokranjskega Odreda Semič, nastopile bodo Kresnice iz brežiške osnovne šole, otroška skupina Dragatuš in KUD Oton Župančič Artiče ter starejša otroška skupina Folklornega društva Kres Novo mesto.

Na območnih srečanjih izpostav Dolenjske, Bele krajine in Posavja je skupine za regijsko srečanje izbrala strokovna spremljevalka Aleksandra Petrovič, jutrišnje srečanje pa bosta spremljali strokovni spremljevalki Petra Nograšek in Majda Nemanič, ki bosta odločali o tem, ali bo katera od folklornih skupin nastopila tudi na državnem srečanju Ringaraja, ki bo 26. maja v Šentjerneju.