Kaj pa prehrana med prazniki??
Prehranjevanje je del našega vsakdanjika in prav je, da se zavedamo, da vpliva na naše zdravje. Zdravo in uravnoteženo prehranjevanje prispeva k ohranjanju in krepitvi zdravja ter dobrega počutja, na drugi strani pa lahko neuravnotežena prehrana ruši naše zdravje oz. je vzrok za nastanek različnih sodobnih bolezni. Zadnja leta raziskave v Sloveniji kažejo na nekatere ugodne trende na področju prehranjevanja. Kljub temu pa se v povprečju še vedno vsak drugi odrasli Slovenec skozi celo leto prehranjuje pretežno nezdravo, tri četrtine starejših prebivalcev ima prekomerno telesno težo ali so debeli, delež je nekoliko nižji pri mlajših odraslih. Število dnevnih obrokov in ritem prehranjevanja povprečnega Slovenca nista ustrezna, energijska vrednost povprečnega obroka je previsoka, zaužijemo preveč soli, sladkorja in maščob v celoti in preveč nasičenih maščob, ki pomembno vplivajo na pojavnost bolezni srca in žilja. V naši prehrani je premalo sadja, predvsem pa zelenjave ter prehranske vlaknine, ki so pomembni prehrambeni varovalni dejavniki pred kronično nenalezljivimi boleznimi.
VEČ V PRILOGI!
Danijela Čutura Sluga
Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Novo mesto
Muzejska ulica 5, 8000 Novo mesto
T +386 7 39 34 191
E danijela.cutura-sluga@nijz.si